Özel Gereksinimli Bireylerle Nasıl Çalışabilirsiniz?
Destekli istihdam tüm dünyada özel gereksinimli gruplar için kullanılan en etkili istihdam modelidir. Sürekli ve verimli bir istihdam sağlamaktadır. İş koçları süreçte işverene ve özel gereksinimli bireye ihtiyaç duyduğu desteği vermektedir. İşveren özel gereksinimli çalışanından beklediği performansı elde edebilmekte, özel gereksinimli çalışan ise iş yerinde kendi değerinin farkına varmakta, üretken olabilmekte ve uzun yıllar aynı firmada çalışabilmektedir.
Destekli istihdam iş koçları sayesinde özel gereksinimli birey gruplarından biri olan zihinsel engelli kişiler genel kanının aksine sadece monoton işlerde değil pek çok farklı işte kendi kapasite ve yeteneklerine göre performans gösterip, firma bağlılığı yüksek çalışanlar olarak kurumunuzda yer alabilirler. Biz dernek olarak destekli istihdam programı ile 17 şehirde 43 firmada 128 yerleştirme yaparak hem bu modelin gelişmiş her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de başarı ile uygulanabileceğini kanıtladık hem de iş yerlerine artı bir değer kattık.
Pandemi dolayısıyla 2020 yılı mart ayı itibariyle yerleştirmeler durdurulmuştur. Süreç boyunca gençler izinli sayılmışlar ve devlet ödeneklerinin de katkısı ile maaşlarını almaya devam etmişlerdir. Online eğitimler sürecinde gençlerimizin iş yaşamlarından kopmalarına engel olmak için 7 saat çalışma hayatıyla ilgili eğitim düzenlenmiştir.
2021 yılında Covid-19 aşılarını tamamlayan çalışanlar tekrar iş başı yapmaya başlamıştır. Bu süreçte iş koçlarımız işe oryantasyonlarını sağlamak için hem firmalara hem özel gereksinimli çalışana yeniden danışmanlık yapmaktadır.Online eğitimler sürecinde gençlerimizin iş yaşamlarından kopmalarına engel olmak için her gence iki haftada bir çalışma hayatıyla ilgili eğitim düzenlenmiştir.
Kısaca herkesin süreçten fayda sağlamasını garanti altına alan bu modelin yaygınlaşması, sizler tarafından sahiplenilmesi hem firmanızın marka değerini arttıracak hem de toplumun gelişimine katkı sağlayacaktır. Bu sebeple sizleri bu başarıya ortak olmaya çağırıyoruz.
Firmalara Nasıl Destek Oluyoruz?
- İş koçu eğitimi: Destekli istihdam sadece zihinsel engelliler veya Down sendromlu kişiler için değil tüm özel gereksinimli bireylere uyarlayabileceğiniz bir programdır. Bu sebeple özellikle 50 kişiden fazla çalışana sahip işyerlerine insan kaynakları bölümünden en az bir uzmanlarına iş koçluğu eğitimi aldırmasını veya insan kaynaklarında bir iş koçu çalıştırmasını tavsiye ederiz. İş koçluğu eğitim programımızın detayı için burayı tıklayabilirsiniz.
- Personel farkındalık eğitimleri: Destekli istihdama hazırlık olarak tüm personelinize zihinsel engelli/Down sendromlu kişilerle çalışma konusunda eğitim veriyoruz.
- İş koçluğu ve istihdam: Derneğimizin iş koçları firmanızda ihtiyaç duyduğunuz birime uygun zihinsel engelli/Down sendromlu adayı sizin için buluyor ve tüm süreci sizin için yönetiyor.
- Hizmet sektörü firmalarına yönelik desteklerimiz:
- Çevrimiçi eğitim programı: Hizmet sektöründe özel gereksinimli bireylerle çalışacak Değerli Yöneticiler için yapılandırılmış 4 modülden oluşan bir eğitim programıdır.
- Değerli bir ağa katılım fırsatı: “DEĞERLİ BİR AĞ” zihinsel engelli kişilerin hizmet sektöründe istihdamını teşvik etmek amacı ile bu alanda çalışan firma ve yöneticiler için Türkiye, İtalya, İspanya, Portekiz – Macaristan – Almanya iş birliği ile oluşturulmuştur. Program kapsamında "hizmet sektöründe" (otel, restoran, kafe vb.) yer alan ve iş yerlerinde zihinsel engelli kişilere istihdam veya staj imkanı tanıyan firmalara uluslararası bir komite tarafından o firmanın topluma kattığı değeri göstermek ve benzerlerinden ayrışmasını sağlamak üzere “Değerli Bir Ağ” üyesi unvanı verilmektedir.
Detaylar için lütfen tıklayınız!
Zihinsel Engelli Kişilerle Doğru Bir İş İlişkisi Kurmak İçin Bazı İpuçları
- Onunla hem konuşurken hem de ondan bir şey isterken basit ve anlaşılır bir dil kullanın: Genellikle zihinsel engelli bir kişinin isteklerimize cevap vermemesinin sebebi anlamamış olmasıdır; beceriksizlik veya isteksizlik değil. Bazen, net olmayan isteklerde bulunabiliriz, “Çabuk mekânı temizle!” gibi. Bu isteğin altında yatan başka istekler (masaları temizle, yeri temizle, aynı anda ama hızlı şekilde) olabilir. Başka zamanlarda tek bir cümlede iki veya üç soru veya olumsuz sorular sorabiliriz. ("Sinemaya gitmek istiyor musun?" yerine “Sinemaya gitmek istemiyorsun değil mi?” gibi) Tüm bunlar birbirimizi anlamayı zor hale getirir.
- Yeni çalışanın küçük değişiklikler sayesinde fark edilen yeni becerileri edindiğini görün ve buna gereken önemi verin: Elde ettiği başarılar için onu motive etmek ve başarısızlıklarını birlikte incelemek çok önemlidir. Bu, becerileri konusunda bilinç kazanıp öğrenme isteğini arttırmasını sağlar.
- Yeni çalışanla doğrular üzerine kurulu bir ilişki kurun. Bir aktivite için verilen nedenler gerçek ve anlaşılır olmalı: Kişisel ilişkide işçiyi ciddiye almak ve gerçeklikten kopmaması için yardımcı olmak gerekir. Mesela, “Sana aşık oldum, seninle evlenmek istiyorum” diyen zihinsel engelli bir kişiye hemen “Hayır, ben sana aşık değilim ama arkadaş olabiliriz “ diye cevap vermek gerekir. Aynı şekilde imkânsız hikâyelere inanmamak gerekir. Yani mümkün olduğunca doğal davranılmalıdır.
- Yeni çalışanı aktivite seçimlerine dahil etmeye çalışmak ve mümkün değilse, fikrini söylemesini sağlayın: "Beğendin mi?", "Beğenmedin mi?" gibi sorular sorun.
- Zihinsel engelli kişi genellikle bir görevi anlamak için daha çok zamana ihtiyaç duyar ama bu hedefine ulaşamayacağı anlamına gelmez: İş süresince kesinlikle onun yerine bir şeyler yapmayın ama işini bağımsız şekilde yapması için, mümkün olduğunca ihtiyacı olan zamanı vererek yardımcı olun.
- Yetişkin olduğu gerçeğini kabul edin ve gereken değeri verin: Bu başka bağımsızlıklar edinmesi için de gereklidir. Onu gerçekten olduğu kişi, yani yetişkin olarak görün ve çocuksu tutumları önleyin. Mesela; elinden tutmak, yaşına uygun olmayan bir dil kullanmak gibi. Bizler, çevremizdeki kişilerin bize yansıttığı imaj üzerine kimliğimizi geliştiririz. Eğer yeni çalışan çevresinde yetişkin bir tutum görürse, rolüne uygun davranışlar ve beceriler edinmesi gün geçtikçe daha kolay olacaktır.
- Burada bulunmasının sebebinin çalışmak olduğunu unutmayın: Bu, kendini grubun bir parçası gibi hissetmesini, motive olmasını, ilişkiler arasındaki samimiyet mesafelerini karıştırmamasını ve diğer kişilerin rollerine saygı duymasını sağlayacaktır.
Destekli İstihdam İş Koçluğu Programına başvurmak istersenin buraya tıklayarak ön başvuru formunu doldurabilirsiniz.
Umarız bu bilgiler size faydalı olur. İyi çalışmalar!
Daha çok bilgi almak isterseniz, tüm sorularınıza cevap vermek için buradayız.