İş Koçu Destekli İstihdam Programı, Down sendromlu bireylerin destekli istihdam modeli ile iş hayatına katılımını ve çalışma ortamında sürekliliğini sağlamak için hazırlanmış bir eğitim ve destek programıdır.
Programının temeli ve iş koçluğu eğitimleri AIPD - İtalya Down Sendromu Derneği ve İrlanda Kare Organizasyonundan 2012 yılında alınmış ve hemen Türkiye'de uygulanmaya başlanmıştır. Ardından akademik alt yapısı oturtulmuştur. Bu kapsamda A.Ü. Özel Eğitim Bölümü iş birliği ile İş Koçu Eğitim Programı oluşturulmuş, işveren, aday ve aile beklenti analizleri yapılmıştır. Alana destekli istihdam ile ilgili 3 yeni yayın katılmıştır. Programın hedef kitlesi Down sendromlu kişiler, aileleri ve çalışma arkadaşlarıdır. Bu üç hedef kitleye yönelik eğitimler düzenlenmektedir. Program 2012 yılından beri başarı ile uygulanmaktadır ve Down sendromlu kişi istihdamında %88 süreklilik sağlanmıştır. Program hala sürdürülmektedir.
Şu ana kadar 17 şehirde 44 firmaya 143 yerleştirilme yapılmıştır. 270 işletmede 4014 personele eğitim verilmiş. 286 saat iş hayatına hazırlık eğitimi 12.155 saat iş başı eğitimi verilmiş 23 iş koçu yetiştirilmiştir.
Program 2019-2020 yıllarında İŞKUR ile yapılan ortak çalışma ile yaygınlaştırılmaya başlanmıştır. Bu kapsamda İstanbul genelinde İŞKUR Hizmet Merkezlerinde Engelli birimlerinde çalışmakta olan 11 meslek danışmanı teorik ve uygulamalı iş koçluğu eğitimi ile sertifikalandırılmıştır. Pandemi sebebi ile duran eğitimler 2021 yılında 170 İşkur Engelli İş Koçuna tüm engel grupları için çeşitlendirilerek online olarak verilmiştir.
İş koçluğu yapmak isteyen kişiler, Türkiye Down Sendromu Derneği İş Koçu Süpervizöründen 30 saat teorik, 40 saat uygulama olacak şekilde iş koçluğu eğitimi alabilir. Eğitim tamamlandıktan sonra süpervizyon süreci devam eder.
Eğitim içeriğine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.